Hemma igen efter den efterlängtade stickstämman. Nu har jag sovit i kapp ett par dagar och är redo att rapportera från årets stickhändelse. Det var mycket inspirerande och hemskt trevligt. Trevligheterna började redan på väg ner till Halland där vi gjorde flera shoppingstopp:
Johanna Jeanssons ateljé som vi efter visst irrande hittade i ett gammalt missionshus i skogen strax utanför Ulricehamn. Förutom banangarn (aslltså garn av bananfibrer) hade hon massor av silkegarner i olika grovlekar och färger. Jag slog till på 2 hg naturvitt Shappesilke Nm 5. Jag tror att det ska användas till en gammal idé som jag gärna dammar av igen. Eventuellt ska det färgad först, om jag vågar...
Nästa stopp var på Nedergårdens garn & present i Bollebygd. Här fanns massor av garn. En hel del akrylblandningar men även en del fynd. Bland annat Garnstudios Eskimo (utan banderoller) för 19 kr nystanet och sen 20% rabatt på det. Vi rev och slet i de enorma garnbergen och lyckades nog rota fram vartenda Eskimonystan i lila och gröna nyanser. Även här öppnade jag plånboken och tog med mig några nystan hem, en stor hög Eskimo och en lite mindre hög med Tilda som är bra till barn- och babytröjor.
Tredje och sista shoppingstoppet var på Strikk i Göteborg, men här avstod jag faktiskt från att shoppa. Det var en mycket trevlig butik, men sortimentet var väldigt likt Yll o Tyll i Uppsala och där var jag ju nyligen och lastade av många hundralappar. Kanske därför jag inte föll för nåt på Strikk. Efter god grekisk middag och övernattning på Torrekulla vandrarhem anlände vi till Stickstämman på Löftadalens folkhögskola på torsdag förmiddag. Dags för kurserna:
Torsdag
Jag började med en halvdagskurs med namnet "Pärlor på många sätt". Vi stickade med pärlor både på fram- och baksidan av stickningen och i rätstickning och slätstickning. Det var en liten lagom kortkurs, men jag kan inte påstå att jag vet vad jag ska sticka som kräver pärlor på båda sidor av arbetet... Kändes faktiskt inte så värst användbart. På kvällen lyssnade vi till Kersti Nilsson från Hallands hemslöjdsförening som berättade om och visade fina exempel på halländsk binge - d v s stickat - i fantastiska mönster.
Fredag
Kurs i montering, ni vet det där tråkiga på slutet av stickningen innan det pågående projektet blir ett färdigt plagg. Montering är inte det roligaste momentet inom stickningen, tvärtom. Men det hindrar ju inte att man kan lära sig bra tips om hur man kan montera smartare och snyggare. Efter en halv dags teoriföreläsning av läraren Ulla Engquist Claesson om hur man ska och inte ska göra för att optimera monteringsförutsättningarna redan medan man stickar var det äntligen dags att få göra själv! Nu kom vår hemläxa fram, en halv liten tröja, dvs fram- och bakstycke samt ärm. Vi fick träna på att sy ihop axeln med snygga maskstygn, sidsömmar med små täta stygn och en jättesnygg knappslå. Det var kanske inte den roligaste kurs jag har gått, men mycket lärorik.
Lördag
Hela lördagen ägnade jag åt att brodera på stickat under ledning av Britt-Marie Christofferson. Det var en total kontrast till teorin dagen innan, Britt-Marie hälsade oss välkomna till kursen med ett bord fullt av alla tänkbara nyanser av Visjögarn från Östergötlands ullspinneri. Hon berättade kort om hur hon har arbetat med att översätta traditionella sömmar och vävmönster till broderimönster för stickat, försåg oss med varsitt kompendium och sen var det bara att börja. Hela dagen satt vi och prövade så många av hennes fina mösnter som vi hann med på de små lappar vi hade förbetett hemma. Det var jättekul!
Söndag
Sista dagen gick jag kurs för Karin Kahnlund och fick ta del av gamla mönstersamlingar från Hermanna Stengård, en gotländska som levde i början av förra seklet och som ägnade mycket tid åt att samla ihop stickade alster och skriva ner och bevara alla mönster. Vi fick se diabilder på många gamla strumpor, vantar och tröjor och satte sen igång med små provlappar i garn av spelsaulammull. Jag fastnade för en vacker blåklocka som enligt mina planer ska bli en bård på ett par vantar till mig.
Så nu är det bara att se fram emot nästa års stickstämma på Gotland, självklart har jag redan föranmält mig :)
De halländska tröjorn ser underbara ut! Och söndagens provlappar, helt härliga! Men du, montering blir jättemycket roligare när man kan det. Tidigare var jag urusel på montering, och insåg en dag, som blixt från klar himmel att det var där skon klämde, därför hatade jag att montera. När jag lärde mig tekniker för snygg montering började jag njuta av den processen på ett helt annat sätt,och även om jag inte älskar det som stickandet, så finns inget negativt kvar i förhållandet mellan mig och montering mera. Jag hoppas du med tiden får lite av den här känslan också!
Posted by: Maud | 11 August 2005 at 07:35
Hei!
Jeg har linket til siden din fra min blog. Du har en kjempefin side, jeg er ofte innom på besøk og leser.
Hilsen Nina
Posted by: Nina | 15 August 2005 at 13:32
hej Karin
I am not sure if I understood all right (although I started learning swedish!): but if your "gammal idé" is to knit the sweater from Vogue, I'll recommend your to make it a bit shorter... I made my one from Anny Blatt Victoria and it "grew" about 5-8 cm. It's definitly too long now.
I have to learn more swedish, to understand your page better! I love your weblog!
Regards
Ulrike
Posted by: Wollgrid | 15 August 2005 at 18:30
Ulrike - You're doing good on the Swedish :) Thanks for sharing your experiences on the Vogue top, I'll think about it.
Posted by: Karin | 18 August 2005 at 16:32
Efter mitt livs första stickstämma har jag blivit pånyttfödd! Stickorna klirrar som aldrig förr och uppdatering av litetnystanbloggen nästan daglig. En kraft- och inspirationskälla!
Posted by: Reborn | 25 August 2005 at 11:28